Menü
Kosár

Abitur - Didaktikus szituációs gyakorlókönyv

Abitur - Didaktikus szituációs gyakorlókönyv
Akció -79 %
Abitur - Didaktikus szituációs gyakorlókönyv
 • Készlet: Raktáron
 • Termékkód: 653
 • Szerző: N. Pinczés Györgyi
 • Alcím: a német közé
 • ISBN: 963596496x
 • belív:
 • Védőborító:
 • Oldalszám: 152
 • Méret: B/5
 • Kötés: ragasztókötött
 • Kiadó: Tóth Könyvkiadó
250 Ft
1 200 Ft
Nettó ár: 250 Ft
Ár hűségpontban: 250

Abitur - Didaktikus szituációs gyakorlókönyv
              a német középszintû szóbeli érettségire
- 30 kidolgozott érettségi szituáció
- gyakorlást segítõ játékok
- nyelvi internetfeladatok

   Ez a gyakorlókönyv a szóbeli érettségi egyik feladatára készít fel, a szituációs feladatra. Mivel ez a feladattípus a nyelvvizsgák többségében is szerepel, nyelvvizsgára való felkészüléskor is haszonnal forgatható ez a tankönyv.
Az abitur.hu nem kurzuskönyv, hanem az elsajátított ismereteket rendszerezõ gyakorlókönyv, ezért nincs benne szószedet és nyelvtani magyarázat.
   Minden fejezet egy 10 kérdéses tesztfeladattal kezdõdik. Ilyen típusú feladat van az írásbeli érettségin is, de itt a célom elsõsorban nem a nyelvtan gyakoroltatása volt, hanem a diákok ráhangolása a témakörre. A kollégáknak azt javaslom, egy-egy témakör megkezdése elõtt tartsanak ötletbörzét, szókincsgyûjtést ráhangolásképpen szóban vagy képek segítségével, s csak utána kezdjenek a tesztfeladatok megoldásához. Ezekben sok olyan kifejezés is szerepel, amit felhasználhatnak a szerepjátékok megoldásánál. A tesztfeladatok megoldása a következõ lapon megtalálható.
   Ezután egy vagy több Wechselspiel, páros játék következik. Külön lapon található a partnerek feladatlapja, hogy a játék érdekes legyen. A rövid párbeszédek közben a partnereknek le kell jegyezniük egymás információit. Ezek a játékok fejlesztik a tanuló beszédkészségén kívül hallásértését is. A Wechselspiele-k is a hosszabb szituációkban felhasználható szókincset, kifejezéseket és beszédszándékokat gyakoroltatják.
   A szituációk szerkesztése megfelel az érettségire javasolt feladatok szerkesztésével. Fontos, hogy ezt a tanulók ismerjék, s hozzászokjanak a feladatok felépítéséhez. A feladatokat besoroltam az Európai Tanács Referenciakeretének megfelelõ szintekre. A1, A2, B1, B2, ahol az A2 és B1 jelenti a középszintû érettségi szintjét. A szituációkban a PARTNER 1 jelenti a vizsgázó érettségizõt, az õ szókincse, nyelvtani ismeretei és szöveghossza szerint történt a besorolás.
   A szituációk után példamegoldások következnek. A kollégák többféleképpen használhatják ezt fel a csoport szintje, ill. az ismétlésre fordítható idõ függvényében. Jobb csoportok már egybõl önállóan próbálkozhatnak a szituációk megoldásával. Elképzelhetõ a mintamegoldás feldolgozása, és csak a késõbbiekben való variálása, mert minden szituáció után van több, a variálásra lehetõséget adó feladat, ill. az internetes feladatok is a gyakorlást segítik elõ. A honlapcímek után, ahol lehetõség volt rá, megadtam konkrét feladatokat, de ha ezt a részt a kollégák aktívan használni akarják, szükséges, hogy kiegészítõ feladatokat / kérdéssorokat állítsanak össze a honlapokhoz, azért, hogy a diákok ne "vesszenek el" internetezés közben.
   Ha egy tanuló önállóan szeretne készülni, akkor neki egyértelmû segítség a példamegoldás, a tesztek megoldása, ill. a Wechselspiele-k megoldása a könyv végén, így könnyen ellenõrizheti magát. Csoportkeretek között pedig kooperatív technikával is feldolgozhatók a feldatsorok, nem csak frontális munkával.
   A témaköröket és szituációs helyzeteket az érettségi vizsgaleírás alapján válogattam össze. Megtalálhatók benne ismert szituációk (étterem, meghívás moziba), de olyan szituációkat is megfogalmaztam, melyet a tanulók aligha ismernek életkoruknál fogva (parkolás Bécsben, ellopták a táskámat), de egy turistának, ill. német nyelvterületen tanulónak vagy dolgozónak szüksége lehet rá. A PARTNER 2 kérdései egyrészt segítik a vizsgázót, ha nem tudja kellõen irányítani a beszélgetést, másrészt "meglepetés-kérdések" is szerepelnek benne, mellyel a vizsgázó kommunikációs készségét mérhetjük le.

   Tartalom:
Ein Programm besprechen
Als Tourist kann man vieles erleben
Unterkunftsprobleme
Einkaufen, Essen
Wohnen
Kleider kaufen
Beim Arzt
Lernen, Arbeiten
Autos, Busse, Züge
Urlaubsprogramme
Lösungen der Wechselspiele

Írjon véleményt!

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.
unio