- Készlet: Raktáron
- Reward Points: 5
- Termékkód: 3055
- Szerző: Újhold Kiadó
- ISBN: 9789639555487
- belív: színes
- Védőborító: nincs
- Oldalszám: 64
- Méret: 20,3 cm x 24,7 cm
- Kötés: ragasztókötött
- Kiadó: Szalay Kiadó
Előző akciós ár: 500 Ft
Az előző 30 nap legalacsonyabb ára
Eredeti ár: 1 020 Ft
A könyv teljes ára
Weboldalunkon leadott rendelésekre érvényes ár
Az olasz konyha:
Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike, kivételes könnyedsége és sokoldalúsága miatt igen nagy népszerûségnek örvend.
Az olasz gasztronómia gyökerei egészen a Római Birodalomig nyúlnak vissza. A légionáriusok a birodalom távoli területeirõl különféle gyógy- és fûszernövényeket hoztak magukkal, melyeket a rómaiak ételeikhez és szószok készítéséhez használtak fel. A leggazdagabb polgárok pazar lakomákat rendeztek, ahol minden egyes fogás valóságos mûalkotás volt.
A birodalom összeomlásával a konyhamûvészet is háttérbe szorult, s majd csak a reneszánsz bankettek során került ismét elõtérbe, megújulva és újjászületve. A tradícionális olasz konyha, bár õrzi a római örökséget, csöppet sem hivalkodó. Az olaszok szeretnek enni, de ez nem azt jelenti, hogy a drágát, a különlegeset keresik.
Az egyszerûbb ételeket is odaadással készítik el. A zöldségek gazdagon jelen vannak ételeikben, leveseik jellegzetesen dúsak, táplálóak, a sütéshez pedig elsõsorban olívaolajat használnak.
A tészta elõkelõ helyet foglal el étrendjükben, a mondás szerint egy olasz asszony az év minden napjára tud más és más tésztaételt készíteni.
A változatosság teljesen áthatja az olasz gasztronómiát. Méltán híres elõételeiket is három csoportja bontják (affetati, antipasto és antipasto di mare), melyek a dinnyekockákkal tálalt átlátszó sonkaszeletektõl a kapribogyós parmezánon át az ízletes homárfalatkákig minden étvágygerjesztõ finomságot magukba foglalnak. Az olasz sajtok hírneve szintén bejárta a világot, ki ne hallott volna már a zamatos parmezánról, a lágy mozzarelláról és a kékesen tarka gorgonzoláról? Az országot körülvevõ tengerek rákokkal, halakkal, kagylókkal látják el a szakácsokat, a fejlett állattenyésztés pedig birka- és marhahúsról gondoskodik. A vadas fogások közül fõként a szárnyasokat és a nyulat kedvelik. Az olasz konyha könnyed, ezerarcú és pezseg a mediterrán vitalitástól.
Receptek:
Bazsalikomos csirke
Bébikagylós, chilis, fokhagymás spaghettini
Borjú saltimbocca
Bundás rikotta narancsmártással
Cassata Alla Siciliana
Csirke rikottával, rucolával és sült piros paprikával
Fügés felfújt vajkaramella-mártással
Füstöltlazac-carpaccio extra szûz olívaolajjal és citrommal
Grillezett bárányhús pesto szósszal, tejszínes burgonyával
Grillezett zöldségek pesto szósszal
Lazacszeletek kapros mártással
Linguine tészta garnélás-fésûkagylós, sültparadicsommártásban
Maracujás zabaglione friss gyümölccsel
Marhabélszín-carpaccio
Minestrone
Mozzarellás, padlizsános, sült paradicsomos borjúszeletek
Osso buco
Padlizsánszeletek bébimozzarella-salátával
Paradicsom-, bocconcini- és bazsalikomsaláta balzsamos öntettel
Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta
Paradicsomos, fokhagymás, bazsalikomos cappellini
Petrezselymes sügérfilé fehérborban
Rizottó vegyes gombával
Rozmaringos bárányszelet olajbogyóval
Serpenyõben sült vegyes fûszerezésû szardínia
Sült kardhal paradicsomos salsa szósszal
Sült marha gombával és fokhagymás-bazsalikomos polentával
Tonhalas, olajbogyós, articsókás penne
Vegyesbab-leves
Zsenge spenótos - gorgonzolás rizottó